Een dagtaak aan protesteren: ‘Onze leefomgeving wordt zonder respect voor de geschiedenis kapotgemaakt’

Artikel: Volkskrant, 10 mei 2019
Auteur: Gijs Beukers

Deze actievoerders hebben bijna een dagtaak aan hun protesten. Dat moet wel, want de overheid bakt er niks van en íémand moet het doen. […]

Wendy Schouten (48) ­

Is therapeut en woont in Delfgouw. Voert met Let’s Talk About Tech drie uur per dag actie tegen straling.

‘Ik heb geen mobiele telefoon. Mijn vier tienerkinderen wel, daar ontkom je niet aan. Ik heb ze wel opgevoed met ‘stralingshygiëne’. Ik ben de enige moeder die, als ze de deur uitgaan, tegen haar ­kinderen zegt: ‘Hou je je telefoon uit?’ ­Telefoons, ook van vriendjes, gaan hier thuis op vliegtuigstand. Wifi hebben we niet. Ik ben erg gevoelig voor straling: als iemand dichtbij mobiele data heeft aanstaan, voel ik dat. Ik krijg steken in mijn hoofd.

‘Ik ben geen hysterische moeder, ik baseer me op feiten. Honderden onderzoeken tonen de vreselijke effecten* van straling aan: kanker, onvruchtbaarheid, burn-outs. Ik ben me in dit onderwerp gaan verdiepen toen we in Zweden woonden, waar mijn kinderen met een draadloze laptop ­moesten werken. Ik begon als bezorgde moeder, en eindigde met een journalistiek project dat al vier jaar duurt.

‘Drie jaar geleden verhuisde ik naar Den Hoorn, en bleek dat een zendmast in de kerktoren werd geïnstalleerd. Die staat in een woonwijk, vlak daarachter is een ­kinderdagverblijf. Ik ben daar tegen gaan ­protesteren door kennis te verspreiden. Ik plakte een A4’tje met informatie in de ­supermarkt, ben bezig met een pamflet over een stralingsverbod op scholen, en zit in expertgroep Let’s Talk About Tech. Nu besteed ik er drie uur per dag aan, tussen 2015 en 2017 was het fulltime.

‘Na een tijdje was mijn geld op, en moest ik op zoek naar inkomsten. Nu heb ik een praktijk voor fotonentherapie, waarbij ik gebruikmaak van lichtfrequenties. Ik heb lang nagedacht over een baan. Als je niet kunt functioneren met wifi, is het tegenwoordig lastig een werkplek te vinden.’

* Noot van de Volkskrant-wetenschapsredactie: ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs dat elektromagnetische velden onder de – in Nederland gehandhaafde – blootstellingslimieten de gezondheid van mensen beïnvloeden, aldus het RIVM. Studies die wel effecten vinden, zijn veelal uitgevoerd met losse ­cellen of met dieren, vaak met blootstellingsniveaus boven de limieten. ­Er zijn inderdaad mensen met klachten als ze in de buurt van bronnen van elektromagnetische velden komen: vooralsnog is niet aangetoond dat de velden hiervan ook de oorzaak zijn.’  […]

Foto: Clemens Rikken