Trailer UBIQUITY (NL): 2018

In korte tijd hebben mobiele telefoons en het internet vrijwel elk aspect van ons leven revolutionair veranderd: de digitalisering transformeert hoe we werken, socialiseren en communiceren. De dichtheid van draadloze netwerken is enorm toegenomen en het internet sluit zich steeds verder om ons heen. Er zijn echter steeds meer signalen dat altijd en overal digitaal connected-zijn niet alleen een positieve impact heeft op ons leven. Ook is er een groeiende beweging van mensen die niet altijd en overal verbonden willen zijn.

 

Leefbaarheid en keuzevrijheid

Innovatie gaat razendsnel en het is de vraag in hoeverre we nog grip hebben op de onzichtbare en ongrijpbare netwerken. Hoeveel keuzevrijheid qua gebruik en blootstelling aan straling hebben we eigenlijk nog? En wat is er nodig om gebruikersgemak, welzijn en een gezond leefmilieu hand in hand te laten gaan?

Wij zijn de expertgroep Let’s Talk About Tech gestart om:

  • meer bewustzijn te creëren over de (gevolgen van) draadloze toepassingen;
  • het debat over “all the good things and the bad things” van digitalisering te stimuleren;
  • te praten over de keuzevrijheid die we als mens daarin zouden willen hebben;
  • creatieve verbindingen met en tussen betrokkenen vanuit verschillende invalshoeken te maken en samen te werken aan veilige, humane en duurzame oplossingen.

 

Online-offline balans

Wij waarderen de technologie en de vele gemakken die het ons biedt. Tegelijkertijd zien wij dat er grenzen zijn aan digitalisering, helemaal als het om draadloze toepassingen gaat. Wij maken deze grenzen zichtbaar door ervaringen te delen en inzicht te geven in het wetenschappelijk onderzoek. Ook laten we zien dat er wereldwijd vele initiatieven zijn om burgers beter te beschermen. Naast deze informatie geven we “Doe het zelf”-tips. Daarmee kun je de schadelijke effecten van (draadloze) technologie minimaliseren en voor een betere balans tussen online en offline leven zorgen.

 

Veilig. Humaan. Duurzaam.

Op 8 september 2018 was het eerste special event van Let’s Talk About Tech in Eindhoven; de stad van de techniek. Tijdens dit event hebben we het Let’s Talk About Tech-manifest gelanceerd en beelden van twee recente internationale bioscoopdocumentaires over de impact van straling getoond: Ubiquity (2018) van Bregtje van der Haak en Generation Zapped (2017) van Sabine El Gemayel. Deze films tonen een realiteit die veelal onzichtbaar en onbesproken blijft.

Het Parool verwoordde het in de recensie van Ubiquity treffend: de film “illustreert het onbehagelijke gevoel dat we met de ogen dicht een volslagen onbekend pad zijn ingewandeld.” Let’s Talk About Tech roept iedereen op om dit onbekende pad te verlaten en samen te zoeken naar en werken aan een afslag die veilig, humaan en duurzaam is.